7

لزوم بازنگری در مأموریت‌های پارک‌های علم و فناوری

  • کد خبر : 6522
  • 22 فروردین 1401 - 15:25
لزوم بازنگری در مأموریت‌های پارک‌های علم و فناوری
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بر بازنگری در وظایف و مأموریت‌های پارک‌های علم و فناوری تاکید کرد.

دکتر محمدعلی زلفی‌گل در نشست رؤسای پارک‌های علم و فناوری که با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: ارتباط پارکها باید با سایر مجموعه‌های مرتبط با نظام کلان علم و فناوری مانند معاونت علمی و فناوری، مراکز رشد دانشگاه‌ها و بخش خصوصی، آموزش و پژوهش، نظام عرضه و تقاضا و نظام تولید و کارآفرینی روشن باشد.

وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون جایگاه پارک‌های علم و فناوری در جامعه ارتقا یافته و انتظارات از پارک های علم و فناوری نسبت به گذشته بسیار متفاوت است و در کنار دیپلماسی علم و فناوری و اندیشیدن به راهکارهای انتقال فناوری از خارج به داخل و همچنین تبادل فناوری با کشورهای دیگر، باید در خصوص استفاده از تجربیات موفق داخل کشور از جمله پارک‌های علم و فناوری موفق مانند پارک علم و فناوری پردیس برنامه‌ریزی کنیم.

وزیر علوم تأکید کرد: هدف اساسی فعالیت پارک‌ها این است که چگونه یک ایده و فکر تبدیل به یک محصول تجاری دانش‌بنیان شود و در بازار ارائه شود، همچنین باید به این فکر کنیم که چگونه نظام خلاقیت و نوآوری را در دانشگاه‌ها ایجاد کنیم و بحث نوآوری را به دانشجویان آموزش دهیم.

دکتر زلفی‌گل افزود: باید به نقش فرهنگ در توسعه علم و فناوری در جامعه توجه کنیم و با استفاده از ظرفیت رسانه‌های جمعی از جمله صدا و سیما، فعالیت‌ها و اقدامات پارک‌های علم و فناوری در جامعه را تبیین کنیم و در کل برای ایجاد فرهنگ منطبق و سازگار با نظام علم و فناوری تلاش کنیم.

وی ادامه داد: باید ارتباط پارک‌های علم و فناوری با شورای عالی عتف، صندوق پژوهش و فناوری، دانشگاه‌ها و استانداری‌ها افزایش یابد و در این زمینه آیین‌نامه جدید مدیریت دانشگاه‌ها به زودی ابلاغ می‌شود که بر اساس آن رؤسای پارک‌های علم و فناوری عضو حقوقی شورای دانشگاه‌ها و رؤسای دانشگاه‌ها نیز عضو حقوقی شورای پارک‌ها باشند.

وی با اشاره به اینکه وزارت علوم در حال تدوین سند ملی نظام نوآوری است، گفت: باید جایگاه پارک‌های علم و فناوری در این نظام روشن شود و همچنین نقش همه ذینفعان و بازیگران نظام علم و فناوری از جمله دانشگاه‌ها و حتی بخش خصوصی در این نظام لحاظ شود.

وزیر علوم با اشاره به اینکه هدف نهایی از فعالیت پارک‌های علم و فناوری، تولید یک محصول تجاری است،افزود: با ایجاد شرکت‌های دانش بنیان در پارک‌ها و تولید محصولات تجاری، زمینه اشتغال در جامعه فراهم می‌شود که این اشتغال به نوعی با سایر زمینه‌های کارآفرینی متفاوت است چرا که افراد درتمام سطوح دانش اعم از یک فرد استاد تمام، محقق پسا دکتری و یا یک فرد بی سواد می تواند در فعالیت های دانش بنیان پارک نقش آفرینی کند.

وی تأکید کرد: نامگذاری سال جدید نشان می‌دهد مقام معظم رهبری نیز به بحث دانش‌بنیان و فعالیت پارک‌های علم و فناوری توجه ویژه دارند و دولت سیزدهم هم رویکرد جدیدی به این مباحث دارد که موافقت با تأسیس صندوق پژوهش و فناوری شورای عتف و تأسیس معاونت فناوری و نوآوری در وزارت علوم نشان دهنده این رویکرد است.

دکتر زلفی‌گل گفت: وزارت علوم با سایر بازیگران و ذینفعان نظام علم و فناوری مانند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال یک تعامل هم‌افزا و تکاملی است و خود را عضوی از یک تیم واحد می داند.

وزیر علوم با تأکید بر ضرورت قانونی شدن و نهادینه شدن ضوابط حمایت پارک‌های علم و فناوری یادآور شد: اگر این حمایت‌ها به شکل قانون دربیایند ماندگارتر خواهند شد و با تغییرات مدیریتی دچار تغییر نمی‌شوند؛ به همین دلیل وزارت علوم درصدد است این حمایت‌ها را در قوانین، مانند آیین‌نامه مدیریت دانشگاه‌ها یا نظام علم و فناوری لحاظ کند.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم حمایت از توسعه کارآفرینی و نوآوری در دانشگاه‌ها، حمایت از توسعه زیست بوم فناوری با محوریت پارک‌های علم و فناوری، هدایت پژوهشگاه‌ها به سمت پژوهش‌ها و توسعه فناوری‌های مسئله‌محور و تقاضا‌محور شبکه‌سازی در زیست‌بوم نوآوری وزارت علوم و پیوند آن به بازیگران کلیدی ملی و بین‌المللی و طراحی و پایش نظام ملی نوآوری با تمرکز بر زیست‌بوم نوآوری را از راهبردهای این معاونت برشمرد.

دکتر خیرالدین به هدایت پژوهشگاه‌ها به سمت پژوهش‌ها و توسعه فناوری‌های مسئله‌محور و تقاضا‌محور (نسل جدید پژوهشگاه‌ها) اشاره کرد و افزود: در این راستا طرح‌های ایجاد قطب‌های فناوری و نوآوری (هاب)، طرح‌های جریان‌ساز و ملی فناوری (کلان / پرچمدار)، آینده‌نگاری و ترسیم رهنگاشت فناوری‌های آینده و تحول‌آفرین، دفاتر مالکیت فکری و انتقال فناوری و طرح میزبانی در حال اجرا است.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در زمینه شبکه‌سازی در زیست بوم نوآوری وزارت علوم و پیوند آن به بازیگران کلیدی ملی و بین‌المللی، به تشکیل اتاق‌های فکر ۱۶ گانه، طرح توسعه اکوسیستم نوآوری استان‌ها (تانا)، شبکه‌سازی بین‌المللی و تقویت دیپلماسی فناوری و نوآوری و ایجاد سامانه ایده‌ها و نیازها (نان) اشاره کرد.

وی تصریح کرد: طرح توسعه اکوسیستم نوآوری استانها (تانا)، شبکه‌سازی و به همرسانی نقش‌آفرینان مختلف اکوسیستم نوآوری در هر استان با محوریت پارک‌های علم و فناوری جهت حل مسائل بخش دولتی و رفع نیازهای فناورانه بخش خصوصی از طریق ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های علمی و فناورانه دانشگاه‌ها و مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری را دنبال می‌کند.

دکتر خیرالدین همچنین بر ضرورت ایجاد و راه‌اندازی پارک بین‌المللی علم و فناوری ایران تأکید کرد و افزود: این پارک به منظور پاسخ به تقاضای کشورهای دوست و همسایه جهت توسعه روابط بین المللی در حوزه فناوری و نوآوری، لزوم وجود بستری مناسب جهت استقرار شرکت‌های بین‌المللی موفق حوزه فناوری در کشور، توجه به بازارهای صادراتی محصول‌های فناورانه و توسعه این بخش و ایجاد بستری برای فعالیت‌های فناورانه و نوآورانه بخش خصوصی و شرکت‌های بزرگ صنعتی است.

وی در خصوص وضعیت پارک‌های علم و فناوری در ایران گفت: ۴۹ پارک علم و فناوری، ۳ پردیس فناوری و نوآوری، ۲۲۴ مرکز رشد واحدهای فناور، ۱۰ هزار و ۷۰۴ واحد فناور، ۱۶۶۴ شرکت دانش بنیان مستقر در پارک ها و مراکز رشد و ۶۵۰۰۰ فناور شاغل در پارک ها و مراکز رشد مشغول فعالیت هستند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

لینک کوتاه : https://eradenews.ir/?p=6522

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.