6

حمایت دولت از تربیت پژوهشگر در فناوری‌های نوظهور

  • کد خبر : 7169
  • 09 فوریه 2025 - 19:58
حمایت دولت از تربیت پژوهشگر در فناوری‌های نوظهور
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور گفت: این معاونت از تربیت نیروی انسانی پژوهش‌محور، خلاق و نوآور در زمینه فناوری‌های نوظهور حمایت می‌کند.

حسین افشین در بیست و هفتمین جلسه هیأت امنای بنیاد ملی علم ایران گفت: در حوزه تربیت نیروی انسانی باید گام‌های محکمی برداریم و ضعف‌های جدی که در تربیت نیروی انسانی و آموزش فناوری‌های نوظهوری مانند کوانتوم وجود دارد، از مسیر بنیاد ملی علم ایران برطرف شود.

وی افزود: تربیت نیروی انسانی در کوانتوم، هوش مصنوعی و علوم نوظهور از اصلی‌ترین اولویت‌های معاونت علمی به شمار می‌آید که به بنیاد ملی علم سپرده شده است تا در ادامه، نیروی انسانی تربیت شده، در راستای کار پژوهشی به صورت متمرکز هدایت شوند.

افشین به ایجاد توازن و هم‌سویی در حمایت‌ها و مأموریت‌ بخش‌های مختلف زیست‌بوم فناوری و نوآوری اشاره کرد و گفت: در تعریف مأموریت‌ها، اولویت‌ها و حمایت‌های بخش‌های مختلف تلاش داریم موازی‌کاری و تعارض در مأموریت‌ها وجود نداشته باشد؛ بر همین اساس، حمایت‌های بنیاد ملی نخبگان دانشجومحور و مسیر بنیاد ملی علم هم‌راستا با حمایت از پژوهش‌محوری و استادان حرکت کند.

وی بر آمادگی برای ایجاد سازوکار حمایت از اندیشکده‌ها برای مأموریت‌محور شدن پژوهش‌ها تاکید کرد و افزود: در قانون برنامه هفتم، وزارت علوم به عنوان ارائه‌دهنده محور به اندیشکده‌ها انتخاب شده است و معاونت علمی نیز آمادگی دارد هم‌راستا با این مأموریت وزارت علوم، در قالب یک سازوکار مشخص و در جایگاه حمایت‌کنندگی و تقویت اندیشکده‌ها، به منظور مسأله‌محور کردن پژوهش‌ها و حل مسائل کشور به ویژه در عرصه حکمرانی، نقش‌آفرینی کند.

معاون علمی رئیس‌جمهور با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در پژوهش‌های بنیادین و مرز دانش به هیچ عنوان هزینه‌ نیست و عواید آن در سال‌های آینده نصیب کشور می‌شود و از مواردی که می‌تواند به پیشرفت و توسعه پایدار کشور کمک کند، حرکت در مسیر پژوهش‌های بنیادی و لبه‌های دانش و فناوری است خاطرنشان کرد: حمایت‌ها و سرمایه‌گذاری در این حوزه، نباید هزینه تلقی شود و باید در زمینه پژوهش‌های مرز دانش و بنیادین، تمام ظرفیت‌های حمایتی موجود را به کار ببندیم و حمایت حداکثری داشته باشیم.

افشین افزود: گزارش امسال بنیاد ملی علم ایران از بودجه، هزینه‌کرد و افراد حمایت شده نشان داد که این بنیاد، جامعه مخاطبی حدود ۶ هزار نفری از دانشجویان، استادان دانشگاه و پژوهشگران را با یک بودجه ۳۰۰ میلیارد تومانی حمایت کرده‌ است، که با توجه به ظرفیت دانشی و پژوهشی موجود و نیاز مبرم کشور، این میزان باید افزایش یابد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور اضافه کرد: کل بودجه‌ای که کشور برای این کار اختصاص داده، حدود ۱۱۰ میلیارد تومان بود اما معاونت علمی رقم ۵۰۰ میلیارد تومان را برای حمایت از پروژه‌ها هدفگذاری کرده‌ است که برای سال بعد نیز پیش‌بینی می‌شود به ۷۰۰ میلیارد تومان افزایش یابد؛ البته حمایت از طرح‌ها و پروژه‌های پژوهشی، همگی توسط بنیاد ملی علم ایران و مبتنی بر سازوکارهای تعریف شده و مشخص این بنیاد خواهد بود.

وی اضافه کرد: طرح‌هایی هم که از سوی معاونت علمی، به بنیاد علم ارجاع شود، بر مبنای نظر و اولویت بنیاد علم بررسی خواهد شد و جهت‌گیری خاصی برای هیچ طرح و پروژه پژوهشی و مرز دانشی وجود ندارد. این رویکرد در راستای ایجاد یکپارچگی، نظم و هماهنگی در حمایت از پژوهش نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان اتخاذ شده است.

وی تاکید کرد: هیچ‌ منعی برای اعضای شورای علمی بنیاد ملی علم ایران، برای مشارکت در طرح‌های پژوهشی و دریافت حمایت‌های بنیاد وجود نخواهد داشت و اعضای شورای کارگروه‌ها هم می‌توانند در طرح‌های پژوهشی مشارکت داشته‌باشند و از حمایت‌های بنیاد بهره‌مند شوند.

رئیس بنیاد ملی علم ایران هم با اشاره به اینکه این بنیاد، سه مأموریت مهم مرجعیت علمی، پژوهش برای حل مسائل کشور و ترویج علم را دنبال می‌کند افزود: ماموریت اول، پژوهش برای رسیدن به مرجعیت علمی است که در این راستا، ضمن سرمایه‌گذاری و حمایت از پژوهش، باید تعاملات بین‌المللی داشته باشیم و دانشمندان را حمایت کنیم تا به این مهم در ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی دست پیدا کنیم.

علی‌محمد سلطانی افزود: در بخش ترویج علم، در تلاش هستیم علم را به زبان ساده‌تر برای مردم ترجمه کنیم و مسائل آنان را به کمک علم حل کنیم تا مردم بیش‌تر به نهادهای علمی اعتماد کنند.

وی ادامه داد: در مأموریت مرجعیت علمی دو راهبرد را دنبال می‌کنیم که در راهبرد اول، با شناسایی دانشمندان برجسته و اعطای پژوهانه‌های علمی فاخر به آنان، از ترویج علم حمایت می‌کنیم؛ حمایت از سرآمدان علمی و اعطای کرسی پژوهشی در همین راستا است. خوشه پژوهشی چند تخصصی، فراخوان‌های حرکت در مرزهای دانش و توسعه فناوری‌های بدیع و نوظهور در راستای رویکرد نخست است.

وی افزود: در رویکرد دوم به دنبال این هستیم که فاصله را با دنیا کم کنیم و سپس با تعامل بیش‌تر زمینه همکاری بین‌المللی را ایجاد کنیم، این کار با اعلام فراخوان‌ها در فناوری‌های نوظهور دنبال می‌شود.

رئیس بنیاد ملی علم ایران به پژوهش‌های حل مسأله و مأموریت‌گرا کردن دانشگاه‌ها پرداخت و گفت که در این راستا، از دانشگاه‌ها درخواست کردیم چند مأموریت محدود از مسائل استانی را انتخاب کنند و مجموعه‌ای از طرح‌های پژوهشی ذیل آن مأموریت را به بنیاد برای بنیاد علم اعلام می‌کنند که سال گذشته، با ۴۵ دانشگاه و پژوهشگاه برای انجام این ماموریت‌ها همکاری داشتیم.

سلطانی به حمایت از پژوهش‌ها برای رفع نیازهای شرکت‌های دانش‌بنیان پیشرو، به عنوان یکی دیگر از مأموریت‌های بنیاد ملی علم ایران اشاره داشت و افزود: در این راستا، نیازها و مسایل شرکت‌های دانش‌بنیان پیشرو توانمند که در لبه دانش حرکت می‌کنند، جمع‌آوری شده و از طریق فراخوان‌هایی، در مسیر حل آن‌ها به کمک پژوهش‌ها گام برداشته می‌شود.

 

 

لینک کوتاه : https://eradenews.ir/?p=7169

مطالب بیشتر

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 2در انتظار بررسی : 2انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.